• Język: Polski Polski
  • Kraj dostawy: Polska
  • zmień

Język:

Kraj dostawy:

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Zakres cen
  • Producent
  • Status dostępności
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

Deski do krojenia

Żaden dom, a tym bardziej żadna kuchnia nie jest w stanie obyć się bez deski do krojenia. Prosty wydawałoby się przedmiot, a jednocześnie jego wybór ma znaczenie. I nie chodzi tu tylko o względy wizualne, ale praktyczne i higieniczne. W naszym sklepie znajdziecie wysokiej jakości deski do krojenia. My tymczasem przygotowaliśmy dla was przegląd różnych rodzajów desek do krojenia. Być może pomożemy znaleźć wam odpowiedź na pytanie: jaką deskę do krojenia wybrać?

Drewniana deska do krojenia – nieśmiertelna klasyka

Drewniana deska do krojenia znajduje się chyba w każdym domu. To klasyk jeśli chodzi o akcesoria kuchenne. Deski drewniane występują w różnych wielkościach, kształtach i grubościach. Znajdziemy niewielkie deski do krojenia pieczywa, jak i wielkie, uniwersalne deski do krojenia na blat. Drewno jest różne, zależnie od gatunku może różnić się kolorem, deseniem słojów oraz twardością.

 

Drewniana deska do krojenia ma szereg zalet. Przede wszystkim nie tępi noży, a drobne nacięcia po jakimś czasie sam znikają. Jeśli będziemy odpowiednio ją konserwować i czyścić to posłuży nam długo i skutecznie. Deski drewniane zaleca się używać raczej do suchych produktów jak pieczywo, ponieważ drewno łatwo wchłania wilgoć, a co za tym idzie zapachy i smaki. Oczywiście to nie jest tak, że nie nadają się do krojenia mięsa, ryb czy warzyw, ale musimy pamiętać, by zaraz po skończonej pracy dokładnie ją umyć. Soki z warzyw i mięsa mogą odbarwić deskę do krojenia z drewna, a nadmiar wilgoci może doprowadzić do uszkodzenia. Niezaprzeczalną zaletą drewnianych desek do krojenia jest fakt, że wykonane są z naturalnych materiałów i po zużyciu ulegają biodegradacji.

Deska do krojenia plastikowa – czy można jej zaufać?

Krążą mity i legendy o tym, że deski do krojenia z tworzywa sztucznego to pożywka dla bakterii i nie należy ich używać. Nic bardziej mylnego! Plastikowa deska do krojenia wcale nie jest mniej higieniczna od deski do krojenia z drewna – wszystko zależy od tego jak o nią dbamy i jak dokładnie ją myjemy! Na kuchni restauracjach i sklepach używa się głównie deski do krojenia z plastiku, ponieważ można w większości modeli myć je w zmywarce i wyparzać. Plastikowe deski do krojenia nie tępią ostrzy noży, jednak należy pamiętać, by deskę wyrzucić i wymienić na nową jeśli rowki będą zbyt liczne i zbyt głębokie. Takie nacięcia mogą być siedliskiem bakterii, poza tym wyglądają nieestetycznie oraz mogą przenikać zapachami krojonych produktów.

 

Plastikowe deski do krojenia są dość lekkie i tanie. Dobrym pomysłem może być posiadanie kilku desek do krojenia z tworzywa w różnych kolorach. Każdą możemy używać do innego rodzaju pożywienia. Inna deska do krojenia mięsa, inna deska do krojenia warzyw, a jeszcze inna deska do krojenia chleba. Plastikowa deska do krojenia może mieć różne kształty, kolory i grafiki. Nie zawsze musi mieć tylko funkcję praktyczną, ale także świetnie nadaje się do serwowania potraw.

Szklana deska do krojenia – modna, ale czy praktyczna?

Ostatnimi czasy na popularności zyskała deska do krojenia ze szkła. Są bardzo efektowne, świetnie nadają się nie tylko do krojenia, ale jako deska do serwowania potraw. Wykonane są z grubego i mocnego szkła, ale mimo wszystko są podatne na zbicie lub wyszczerbienie. Szklana deska do krojenia jest bardzo higieniczna, a to ze względu na twardą, łatwą do umycia powierzchnię. Ponadto nie wchłania zapachów, smaków oraz nie ulega przebarwieniom.

 

Niestety ma to też swoje minusy, ponieważ szybko tępią się na niej noże, a śliska powierzchnia szklanej deski do krojenia może prowadzić do wypadków z ostrym nożem.Deska do krojenia ze szkła nie jest aż tak funkcjonalna jak wyżej wymieniona, może być jednak traktowana jako ozdobna deska do krojenia, dzięki nowoczesnej formie i wielu wariantom graficznym.

Bambusowa deska do krojenia – funkcjonalna i naturalna

Bambus to surowiec, który szybko zdobywa rynek nie tylko akcesoriów kuchennych. Przybory kuchenne z bambusa mają właściwie wszystkie zalety produktów drewnianych, ale nie mają ich wad.  Deska do krojenia z bambusa na pierwszy rzut oka przypomina drewnianą deskę do krojenia. Zazwyczaj jednak jest od niej twardsza, choć nie na tyle by tępić noże kuchenne. Bambusowa deska do krojenia nie musi być impregnowana i konserwowana – bambus to surowiec o znacznej naturalnej odporności na wodę, bakterie, grzyby i pleśń. Jeśli będziemy o nią dbać i nie zapomnimy, że nie nadaje się do zmywarki, to będziemy używać jej latami. Bambus to dość tani i ekologiczny surowiec – trawa bambusowa rośnie bardzo szybko i jest mniej wymagająca od drzew. A gdy deskę zużyjemy to, podobnie jak deska do krojenia z drewna, ulegnie naturalnej biodegradacji.

Deska do krojenia kamienna – krojenie, czy serwowanie?

Kamienna deska do krojenia najczęściej zrobiona jest z granitu lub marmuru. To bardzo elegancki i efektowny produkt, ale czy funkcjonalny? Zacznijmy od plusów. Deska do krojenia z kamienia ma bardzo twardą powierzchnię, trudną do zarysowania, przez co nie stanowi schronienia dla bakterii. Łatwo ją umyć i utrzymać w czystości. Można na niej kroić warzywa, mięso i ryby bez obaw, że zapachy wnikną w powierzchnię. Nadaje się świetnie do serwowania potraw w niebanalny sposób. Z drugiej strony deska do krojenia z marmuru lub granitu jest stosunkowo ciężka, niewygodna do przenoszenia i wymagająca sporej siły. Jeśli przypadkiem upadnie może pęknąć, nie mówiąc już o potencjalnej dziurze w podłodze (lub stopie). Twarda powierzchnia jest śliska, przez co nóż może się ślizgać.

 

Noże używane na kamiennej desce do krojenia szybko się tępią. Cena też nie należy do najniższych. Deska do krojenia kamienna powinna być rozpatrywana raczej pod kątem ozdobnej deski do krojenia bądź stylowej tacy do serwowania potraw. Serwowanie sushi na kamiennej desce do krojenia zrobi wrażenie na waszych gościach. Jednak nie jest to deska do krojenia, którą polecalibyśmy używać na co dzień.

Podsumowanie

Do codziennego użytku naszym zdaniem najlepiej nadaje się deska do krojenia z bambusa, plastikowa deska do krojenia i drewniana deska do krojenia. Są funkcjonalne i tanie. Jeśli zaś chodzi o efektowne serwowanie potraw to deska do krojenia z kamienia bądź szklana deska do krojenia będą dobrym wyborem.

W naszej firmie dużą wagę przykładamy do ochrony środowiska. Minimalizujemy zużycie kartonów poprzez wprowadzanie do ponownego obiegu użytych wcześniej pudełek. Używamy tylko wypełniaczy z papieru makulaturowego w miejsce wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Dokładnie sortujemy odpady i zdajemy do certyfikowanych zakładów.

 

 

 

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.