• Język: Polski Polski
  • Kraj dostawy: Polska
  • zmień

Język:

Kraj dostawy:

Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Zakres cen
  • Producent
  • Status dostępności
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

Cedzaki, sitka

Durszlak, cedzak do makaronu, sitko do odcedzania – różne nazwy na ten sam przedmiot. Durszlak jest niezbędny w każdej kuchni. Bo jak niby wyobrazić sobie ugotowanie makaronu bez durszlaka? Jak go odcedzić? W naszej ofercie nie mogło więc zabraknąć durszlaków.

Jak odcedzić makaron?

Na początek odpowiedzmy sobie na proste, wydawałoby się, pytanie. Odcedzanie można podzielić na dwa podstawowe sposoby: odcedzanie bez durszlaka i odcedzanie z durszlakiem. Żeby odcedzić makaron bez durszlaka wystarczy przytrzymać pokrywkę i przechylić nad zlewem. Wodę odlewamy do zlewu, zaś makaron przekładamy do miski bądź talerza. Po odlaniu gorącej wody możemy wlać jeszcze do garnka zimnej wody aby nieco zahartować makaron i nie pozwolić mu się posklejać. Ta metoda niestety niesie ze sobą ryzyko poparzenia, a ponadto zawsze trochę wody zostanie w misce.

Odcedzanie makaronu z durszlakiem jest dużo prostsze i szybsze. Wstawiamy durszlak do zlewu, przelewamy całą zawartość garnka do durszlaka, przelewamy trochę zimną wodą, aby makaron się nie kleił i zrobione. Część kucharzy zaleca, aby nie wylewać wody od gotowania makaronu. Jest ona bowiem pełna skrobi, która jako świetny emulgator może być stosowana do zagęszczania sosów i zup.

Durszlak – niezbędny w każdej kuchni?


Nie ma chyba kuchni, w której nie znaleźlibyśmy durszlaka. To bardzo praktyczne naczynie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Rzecz jasna najpopularniejszym i oczywistym przeznaczeniem durszlaka jest odcedzanie makaronu, klusek i innych potraw przyrządzanych w gorącej wodzie. Durszlak w końcu po to został stworzony.
Jednak durszlak równie znakomicie sprawdza się jako naczynie do mycia warzyw i owoców. Wystarczy wsypać do niego na przykład truskawki lub czereśnie i dokładnie opłukać bieżącą wodą. Po chwili możemy cieszyć się czystymi owocami.

Jaki durszlak wybrać?

Przez lata w polskich domach królował durszlak emaliowany. Chyba każdy z nas pamięta to klasyczne naczynie. W moim domu był żółty cedzak do makaronu i choć minęło mnóstwo czasu odkąd się zużył, to nadal mam do niego sentyment. Naczynia emaliowane są praktyczne, zdrowe, nie wpływają na smak potraw. Idealne... do pierwszego odprysku emalii. A emalia prędzej czy później odpryśnie. Dlatego durszlak emaliowany choć to klasyka, warto zastąpić czymś nowocześniejszym.
Może więc durszlak ze stali nierdzewnej?

Popularne cedzaki do makaronu wykonane z tak zwanej „nierdzewki” mają wiele zalet. Są lekkie i trwałe, o ile wybierzemy wysokiej jakości model. A te bywają niestety dość drogie. Tani durszlak ze stali nierdzewnej potrafi być całkiem „rdzewny”, ponieważ jakość użytych materiałów pozostawia wiele do życzenia. Wykonany z cienkiej blachy, tani durszlak ze stali nierdzewnej w krótkim czasie normalnego użytkowania będzie poobijany, powgniatany i z licznymi ogniskami rdzy.

Durszlak plastikowy i durszlak silikonowy

Durszlak z tworzyw sztucznych to praktyczne, tanie i skuteczne rozwiązanie. Są lekkie, odporne na gorącą wodę, nie wchodzą w reakcję z żywnością, a nawet jak upadną to zazwyczaj nic im nie jest. Należy tylko uważać, by nie weszły w przypadkowy kontakt z otwartym ogniem kuchenki gazowej lub nagrzaną płytą ceramiczną. Plastikowy cedzak do makaronu to najrozsądniejszy wybór. Ale jaki durszlak wybrać, jeśli w naszej kuchni jest naprawdę mało miejsca i na sporych rozmiarów cedzak po prostu nie ma miejsca?

Durszlak składany – najlepsze rozwiązanie!

Dysponując ograniczoną ilością miejsca w kuchni musimy tak dobrać nasze wyposażenie i akcesoria, by jak najrozsądniej zagospodarować przestrzeń. Durszlak emaliowany, durszlak ze stali nierdzewnej i durszlak z plastiku niestety zajmują sporo miejsca. Dlatego mamy dla was rewolucyjne rozwiązanie w dziedzinie odcedzania makaronu! Durszlak składany wykonany jest z mocnego polipropylenu i elastycznych gumowych przegubów. Materiały użyte w produkcji są bezpieczne do kontaktu z żywnością, nie wchodzą w reakcję nawet pod wpływem gorącej wody. W wersji złożonej cedzak ma tylko kilka centymetrów i zajmuje niewiarygodnie mało miejsca w szufladzie. A jeśli potrzebujemy durszlaka wystarczy wyjąć go i rozłożyć. W kilka sekund mamy pełnowymiarowy durszlak!

W naszym sklepie znajdziecie dwa rodzaje: durszlak składany z rączką i durszlak składany z uchwytami. Oba praktyczne, choć nieco różniące się między sobą. Durszlak z rączką posiada jeden długi uchwyt i możemy go obsługiwać jedną ręką. Ma też niewielki uchwyt dzięki czemu możemy zrobić z niego cedzak zawieszany na zlew. Druga opcja, durszlak z uchwytami to składana wersja klasycznego cedzaka, który możemy włożyć do zlewu. Niezależnie jaka wersja bardziej będzie odpowiadać waszym potrzebom to składany durszlak z naszej oferty na pewno spełni wasze oczekiwania i na długie lata stanie się ważnym elementem wyposażenia kuchni.

W naszej firmie dużą wagę przykładamy do ochrony środowiska. Minimalizujemy zużycie kartonów poprzez wprowadzanie do ponownego obiegu użytych wcześniej pudełek. Używamy tylko wypełniaczy z papieru makulaturowego w miejsce wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Dokładnie sortujemy odpady i zdajemy do certyfikowanych zakładów.

 

 

 

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.