• Język: Polski Polski
  • Kraj dostawy: Polska
  • zmień

Język:

Kraj dostawy:

Dodano produkt do koszyka

Akcesoria do dekoracji i ozdabiania ciast. Jakie wybrać?

Pieczenie ciast i tortów to dla jednych hobby, dla drugich praca zawodowa, a dla niektórych szczęśliwców połączenie pracy i pasji w jednym. Wszyscy jednak potrzebują odpowiedniego wyposażenia i akcesoriów. Niepodważalnie najważniejszym elementem jest dobry piekarnik lub piec, jednak nie na tym chcieliśmy się dzisiaj skupić. Przedmiotem tego tekstu będą znacznie mniejsze, a co za tym idzie o wiele bardziej tanie akcesoria do pieczenia.

 

Jak przygotować ciasto?

 

Cały proces tworzenia tortu lub placka zaczyna się od przygotowania ciasta. Mogą się one znacznie różnić od siebie – mamy ciasto francuskie, drożdżowe, kruche, biszkopt i wiele, wiele innych. Łączy je jedno – składniki na ciasto musimy gdzieś połączyć i wymieszać. Do przygotowania ciasta najlepsza będzie stolnica lub mata cukiernicza. Przez całe dekady najpowszechniej spotykana była stolnica drewniana, obecnie jednak wypierana w znacznym stopniu przez stolnice silikonowe. Mają tę przewagę nad stolnicą z drewna, że zajmują minimalną ilość miejsca, są banalnie proste w czyszczeniu, a ponadto nadają się do piekarnika, co w przypadku drewnianej mogłoby skończyć się źle. Innym rodzajem stolnicy jest mata cukiernicza. Nie jest co prawda aż tak elastyczna jak silikon, za to dużo bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne. Jest to nie bez znaczenia, jeśli musimy na stolnicy użyć noża lub innych metalowych narzędzi. Bardzo fajnym i praktycznym elementem na stolnicach silikonowych i matach cukierniczych jest miarka z podziałką – przydatny bonus!

 

wyrabianie ciasta

 

Jeśli zaś ciasto jest z tych półpłynnych wiadomo, że nie będziemy wyrabiać go na stolnicy. Tu przydaje się miska do miksowania. Powinna ona mieć konstrukcję zapobiegającą chlapaniu – w końcu kto lubi żmudne sprzątanie kuchni z cista lub bitej śmietany? Wysokie brzegi i podwójna pokrywa to gwarancja, że z miski praktycznie nic się nam nie wyleje podczas mieszania. Miski mogą być większe lub mniejsze – bo w końcu nie zawsze pieczemy dla pułku wojska. Zwróćmy uwagę, żeby były podgumowane od spodu. Zapewnia to większą stabilność. Niektóre modele mają miarkę z podziałką i przeliczniki objętości na wagę. Przydatne rozwiązanie, kiedy nie posiadamy wagi kuchennej. Tego typu miska kuchenna sprawdza się nie tylko podczas wyrabiania ciasta, ale też ubijania piany z białek, robienia bitej śmietany czy blendowania owoców lub warzyw.

 

Jak upiec ciasto?

 

Kiedy już przygotowaliśmy surowe ciasto należy je upiec. Taka jest kolej rzeczy. Są przeróżne formy do ciast i ciastek. Najpopularniejsze z nich są formy silikonowe oraz formy metalowe. Formy silikonowe do ciast na pewno zajmują dużo mniej miejsca w przechowywaniu i są łatwiejsze w myciu. Czasem jednak trudno wyjąć z nich ciasto w taki sposób, żeby go nie uszkodzić, zaś pokrojenie placka na miękkiej foremce może skończyć się jej zniszczeniem. Metalowa forma do ciasta to klasyczny produkt, znany w branży od dawna. Można je podzielić na dwie podstawowe kategorie – blacha do pieczenia ciast i tortownica. Jak wygląda blacha do pieczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć. Mogą być małe lub duże, płytkie lub głębokie albo tak zwana keksówka. Bardzo popularnym rodzajem blachy do pieczenia staje się ostatnimi czasy forma do tarty. Ma ona specyficzny kształt – jest szeroka i płaska z charakterystycznym falistym wzorkiem na boku. Wypieczone na niej kruche spody do tarty będą miały ten elegancki i apetyczny rant.

 

tarta

 

Tortownica to natomiast nic innego jak specjalna blacha do pieczenia tortu. Posiada wyjmowane dno i rant zapinany na klamrę. Wszystko po to, by łatwiej i bezpieczniej wyjąć delikatne ciasto z blachy. Tortownica może mieć różne rozmiary. Najpopularniejsze mieszczą się w przedziale od 18 do 22 cm średnicy. Kupując tortownicę szukajmy modeli z powłoką nieprzywierającą. Ułatwi to wyciąganie ciasta. Pieczenie to jednak nie tylko torty i placki. Nie zapominajmy o pieczeniu pizzy! Możemy ją przygotować z użyciem dedykowanej blachy do pieczenia. Jest ona prawie całkiem płaska i okrągła oraz co ważne, posiada perforację. Zapewnia to lepszą cyrkulację powietrza dzięki czemu ciasto wypieka się równomiernie. Oczywiście te lepsze modele mają właściwości nieprzywierające. Innym rozwiązaniem jest specjalny kamień do pizzy. Skoro powiada się, że najlepsza pizza jest z kamiennego pieca, a bardzo rzadko taki piec ktoś z nas posiada, to daje nam to możliwość cieszenia się pizzą o smaku porównywalnym z tą z tradycyjnego pieca.

 

Akcesoria do dekoracji i ozdabiania ciast

 

Upieczone ciasto w przypadku robienia tortu to tak naprawdę początek. Cała zabawa zaczyna się właśnie teraz, kiedy przychodzi nakładanie kremu, masy cukrowej, marcepanu czy robienie dripu. To na tym etapie będą ważyć się losy tego jak nasz tort będzie smakował i, co równie istotne, jak będzie wyglądał. Dlatego będą nam potrzebne akcesoria do dekorowania tortu i ciast. Podstawowym narzędziem każdego cukiernika jest nóż cukierniczy, nazywany czasem szpatułką cukierniczą. Możemy wybrać nóż cukierniczy prosty lub wyprofilowany, choć najlepiej mieć pod ręką oba, ponieważ ich zastosowanie może nieco się różnić.

 

nóż do dekorowania

 

Innym bardzo ważnym akcesorium przy nakładaniu kremu jest skrobka cukiernicza, potocznie zwana łopatką lub packą cukierniczą. To bardzo uniwersalne narzędzie. Z jego pomocą możemy nakładać krem i lukier, wygładzać powierzchnię ciasta, tworzyć wzory, a nawet porcjować ciasto na ciastka. Świetnie nadają się też do hartowania czekolady. Wykonane są ze stali lub z tworzywa i warto mieć oba rodzaje w swoim zestawie, ponieważ zależnie od czynności będzie nam potrzebna skrobka sztywniejsza lub bardziej elastyczna. Kształt też ma znaczenie – najpopularniejsze to skrobka trapezowa, półokrągła i grzebień, którym możemy robić na kremie charakterystyczne fale lub zygzaki.

 

A jeśli mamy dusze artysty, trochę talentu i dużo zapału, to czemu nie spróbować zrobić własnoręcznych ozdób z masy cukrowej? Nic tak nie ucieszy dziecka jak figurka z jego ulubionej bajki zdobiąca tort urodzinowy. A ile satysfakcji dla rodzica za ten uśmiech – bezcenne! Zrobienie takiej rzeźby cukierniczej nie jest proste, ale z odpowiednimi narzędziami na pewno nam się powiedzie. Rysiki, dłutka, szpikulce i inne akcesoria znajdziemy w specjalnych zestawach. Dzięki nim zrobimy nie tylko rzeźby i figurki, ale też prostsze dekoracje jak kwiatki czy gwiazdki z kremu. Wszystko zależy od naszej wyobraźni!

 

dekorowanie ciasta

 

Przechowywanie i transport ciasta

 

Upieczenie i ozdobienie wspaniałego tortu to nie koniec. Zapewne widzieliście nieraz zabawne filmiki, na których tort leci na podłogę podczas ślubu lub urodzin. Śmieszne, o ile przydarzy się to komuś innemu. Dlatego żeby nasz tort i ciasto były bezpieczne podczas transportu i przechowywania dobrze mieć solidny pojemnik do przechowywania ciasta! Pojemnik taki szczelnie zamyka ciasto zabezpieczając je przed obsychaniem, owadami i drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi. Łatwo go także przenosić, dzięki solidnym rączką, choć dla pewności zawsze dobrze jedną ręką asekurować od spodu. Zwłaszcza przy cięższych tortach.

Data publikacji: 22.09.2021 10:06:29

Produkty

W naszej firmie dużą wagę przykładamy do ochrony środowiska. Minimalizujemy zużycie kartonów poprzez wprowadzanie do ponownego obiegu użytych wcześniej pudełek. Używamy tylko wypełniaczy z papieru makulaturowego w miejsce wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Dokładnie sortujemy odpady i zdajemy do certyfikowanych zakładów.

 

 

 

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.